Kak Ain selalu cerita dia masak guna susu, tak guna santan. Santan kan tinggi kolestrol. Susu pulak bagus untuk golongan darah B. Dah lama Ainn teringin nak try masak guna susu ni, tapi tak pernah nak cuba.
Bila semalam Ainn masak ketam masak lemak, Ainn malas nak pergi beli kelapa kat Johan. Masa ni la Ainn gunakan kesempatan untuk try gantikan santan dengan susu dalam masakan Ainn.
Ainn pernah tanya Kak Ain macam mana sukatannya. Dia kata sukatan macam biasa. Kalau santan 1cawan so guna la susu 1cawan jugak. Bila semalam Ainn guna susu Ainn rasa tekstur susu ni macam lagi pekat dari santan je. So Ainn tambah la air ikut kuantiti susu tadi. Pastu tunggu hingga kuah tu kering sikit sama macam kuantiti susu tadi. Huh macam sama je, kan lebih baik tak payah taruk air. Hahahah.
Banyak Ainn baca kat blog2 kata kalau guna susu kurang rasa lemaknya. Ramai yang kata suami masing2 lebih suka kalau guna santan. Tu yang Ainn awal2 lagi bagitau Oren Ainn gunakan susu.
Tapi yang dia risaukan bukan sebab lemak ke kurang lemak. Dia duk risaukan rasa muak nanti. Bukannya kitorang tak pernah makan tomyam yang masak guna susu, memang muak. Tak habis pon tomyam tu walaupon dua2 sebenarnya hantu tomyam.
Bila dah makan, nah.... wah siap menambah lagi yang! Takde dah yang kata muak tu. Memang tak rasa muak langsung. Nampak gaya lepas ni boleh la masak guna susu lagi gantikan santan, kan syg?
No comments:
Post a Comment