Dah buat list menu untuk bersahur dan berbuka, pagi tadi ikut list tu. Nasi kerabu dengan telur asin. Takot jadi macam semalam, lewat bangun so Ainn rebus telur siap2. Kejap je, telur sebijik je Ainn rebus. Oren tanya dah masak ke? Ainn yakin je jawab dah masak.
Pagi tadi Oren kata nak rebus lagi telur tu takut tak masak. Ikutkan Ainn memang dah yakin telur tu dah masak, betul2 masak.
Macam mana nak tahu telur tu dah masak? Ini cara Ainn.
Rebus telur sama2 dengan air. Agak2 telur tu tenggelam. Ye la telur belum masak memang timbul, sebab tu la cakap 'agak2' tadi. Ada yang rebus air dulu, bila air dah menggelegak baru dimasukkan air. Cara Ainn taruk dua2 sekaligus; air dan telur. Bila air tu dah menggelegak tutup api, dan tutup periuk dengan penutup. Biar sejuk sendiri. Air yang masih panas tu berfungsi lagi nak masakkan telur tu.
Dan bila dipotong telur tu cantik elok je masaknya. Takde hitam pon kat telur kuning tu. Walaupon ada yang kata telur jadi hitam sebab telur tu sejuk, Ainn pulak pernah baca telur kuning tu jadi hitam sebab terlebih masak.
Kalau nak buat telur half cook pon cara yang sama. Cuma bila air dah menggelegak terus dikeluarkan telur tu, tak payah direndam dengan air yang panas tu. Kalau nak buat telur tiga suku masak pulak, tunggu air tu suam2 dulu baru dikeluarkan telur tu.
Ni cara Ainn. So far menjadi la dengan cara ni. Nak diterangkan secara saintifik memang tak tahu lah. Tapi ni je cara yang Ainn buat dan hasilnya memang memuaskan. Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment