Sebelom kahwin Ainn memang suka masak western food. Sebabnya ia lebih senang. Tak seperti kebanyakan masakan Melayu yang bagi Ainn agak complicated. Bila dah kahwin hubby pulak tak makan western food. Betul2 tekak Melayu. Tapi Ainn tak mengalah, pelan2 Ainn ajar hubby cuba western food. Bermula dengan lamb chop. Kini Ainn ajar hubby makan spaghetti goreng pulak.
Kalau lamb chop jadi pilihan pertama sebab hubby dah biasa makan daging kambing, cuma cara masakan je tak sama. Spaghetti pulak hubby memang tak pernah makan. Ada ke patut dia cakap spaghetti ni keras macam ranting kayu? Belom masak memang la nampak keras, dah masak lembut macam mi je. Rasanya lain ya.
Bermulanya hubby makan laksa Johor kat rumah Kak Ina. Baru dia tau spaghetti tu tak sekeras yang disangka. Ingat spaghetti ni macam kayu manis, dah masak pon still keras? Bila Ainn tengok hubby makan laksa Johor tu sampai menambah2, dapat idea nak 'ajar' dia makan spaghetti pulak. Untuk permulaan rasanya tak boleh bagi spaghetti bolognese atau carbonara. So Ainn buatkan spaghetti goreng je. Takde la kebaratan sangat.
Spaghetti goreng cara Ainn memang senang. Guna bahan mana ada kat rumah je. Bahan2nya semestinya kena ada spaghetti. Kalau takde spaghetti tak jadi la spaghetti goreng namanya tu. Untuk lauk2 Ainn letak udang dan sotong. Pernah jugak letak kupang ke apa entah yang shell dia warna hijau tu. Kalau memang plan nak masak ni Ainn beli la. Kalau takde plan tiba2 je nak masak, guna lauk mana ada aje la. Dan bahan2 lain; bawang besar, kicap, garam, oregano, black pepper. Minyak kena guna jugak untuk menumis bawang besar.
Ini cara Ainn rebus spaghetti. Panaskan air sama2 dengan kulit udang. Bila air dah menggelegak baru masukkan spaghetti.
Dalam kuali, panasakan minyak. Ainn suka guna minyak zaitun. Tak pon guna minyak bekas goreng ikan. Make sure baru sekali guna ye, kalau dah 2kali guna buang je. Tak elok guna minyak berulang banyak2 kali.
Minyak dah panas tumiskan bawang besar yang dah dipotong dadu. Bila bawang dah layu masukkan udang dan sotong. Kacau2 sekekap je, terus masukkan kicap dan garam. Nampak berkuah tu sebab air daripada sotong dan udang tu. Terus masukkan spaghetti tadi. Kacau rata2. Then taburkan black pepper dan oregano. Kacau lagi. Nak off dapur dulu baru masukkan black pepper dan oregano pon takpe.
Taraa!!! Dah siap pon. Senang aje kan? Sangat2 mudah. Sekarang ni dah jadi menu wajib untuk breakfast. Bukan setiap hari wajib makan spaghetti ni, at least seminggu sekali. Hubby dah pandai goreng sendiri. Ainn rasanya 2kali je goreng, lepas2 tu hubby je yang goreng.
Bukan hubby je. Aisy pon memang suka makan spaghetti. Bila masak spaghetti je mesti makan kat sofa, sambil2 tengok tv.
Ya, spaghetti lagi. Aisy ni nak kena pesan banyak2 kali. Asyik nak kena tegor. Suka sangat makan ngan tangan kiri.
Mandi pon belom. Dengan baju tidor lagi dah ngadap spaghetti goreng. Lepas makan baru mandi.
Habis sepinggan Aisy makan. Kadang2 tak cukup.
Lepas ni kita cuba masakan spaghetti lain pulak ye.
No comments:
Post a Comment