Apa yang sedapnya nasi kerabu? Dengan ulam2an yang pelbagai, ada macam2 jenis 'kuah', lauk pon boleh pilih2. Ada yang kata mesti nak kena ada kuah percik. Ada yang kata nak nak kena makan sama2 dengan ikan celup tepung. Ada yang kata mesti nak kena makan sama2 dengan keropok. Ada yang kata tang soloknya tuh, tapi kena guna lada yang dari Kelantan punya la. Ada yang kata nasinya wajib warna biru, kalau tak dapat bunganya guna pewarna pon takpe asalkan warnanya biru. Lain orang lain la dia punya citarasa.
Ainn bukannya pandai pon buat nasi kerabu ni, tau makan je. Nak makan beli je kat pasar malam, mesti nak mintak ulam lebih. Lagi banyak jenis ulam yang digunakan lagi sedap. Tak ada lauk pon takpe, asalkan ada ulam banyak, budu, sambal cili dan kelapa goreng *ada sesetengah orang panggil sambal kelapa*. Gaul rata semua ni sedap dimakan begitu sahaja. Cuma kadang2 Ainn mintak jugak telur asin. Hihihi.
Yang nak cite kat sini pasal ulam2an tu je. Ulam apa ye nak kena guna nak buat nasi kerabu ni? Ainn tak arif sangat, kan awal2 lagi Ainn dah bagitau Ainn tak pandai nak buat ni. Tapi Ainn tau jugak la sikit2, berkat mak mertua Ainn bekalkan bulan pose hari tu. Hihihi.
Ma bagi daun kesum, bunga kantan dan serai kayu je. Yang lain2, kacang panjang, timun, kubis tu kitorang beli sendiri la. Kalau dapat taugeh yang segar memang sedap, masa nak patah2kan tu pon dah rasa 'sedap'nya tu.
Kat sini selalu Ainn beli nasi kerabu takde bunga kantan. Kenapa yek? Pernah sekali Ainn merungut kat kawan beli nasi kerabu kat kantin sekolah pon sama jugak, takde bunga kantan. Jawapannya, 'bunga kantan kan mahal!' Mahal ke bunga kantan ni? Kat kampung tanam sendiri je. Jiran2 mintak bagi free je.
Sekali jumpa kat pasaraya, kudup macam ni je, kaler pon pucat lagi. Rm2 sekuntum! Mak aii biar betol harganya nih?
Memang ni lah harganya kat sini. Pssttt kawan Ainn tu tak pernah jumpa pon lagi bunga kantan yang mekar warna merah tu! Opsss...
No comments:
Post a Comment