Amboii hari tu bukan main ye janji nak update pasal triffle nih. Bukan Ainn tak buat tau, memang petang tu terus buat. Alah nak buatnya kejap aje. Cuma bila disimpan tuh lambat sket la nak makan.
Oke malam ni Ainn share macam mana nak buat triffle yang simple. Bahan2 yang diperlukan pon senang je nak dapat. Takde bahan yang pelik2 pon.
Silapnya Ainn lupa pulak nak snap bahan2 sebelom buat ni. Tapi takde pic pon mesti tahu kan, bahan senang aje. Pergi aje kat pasar raya. Kat kedai runcit pon ada jugak kot.
Oke, bahan2nya adalah...
1roll kek pandan. Dah namanya pon roll kan, semestinya lah kek pandan roll tu. Bukan yang jenama Apollo yang kecik tuh. Kalo kat pasar raya ada dok sekali ngan roti.
1cawan tepung kastad. See? Guna tepung kastad je? Dah la tadi kek pon beli yang dah siap jugak. Kastad pon dah tak payah wat sendiri la kan? Macam mana nak wat kastad sendiri? Entahlah, Ainn pon tak tahu. Yang Ainn tau guna tepung kastad ni la.
1tin laici. Ainn suka brand AAA, tapi dok sini macam susah je nak jumpa brand tu. A&A ada la. Tak kisahlah brand apa pon, ikut selera masing2 ya.
1tin buah campur. So far Ainn suka beli brand AliShan. Dia punya buah meriah kalernya. Saje kali ni try brand lain, tak sangka pulak lebih kurang macam Ayam Brand. Pucat aje.
1cawan susu cair, 1cawan air buah, 1cawan air laici. Ni kira nisbah tepung kastad ngan nisbah bahan cecair 1:3. Untuk bahan cecair ni ada sesetengah orang tambah gula. Bagi Ainn pulak dah cukup manis ngan susu, air buah lagi, air laici lagi. That's why Ainn dah tak taruk gula.
1paket jelly perasa strawberry. Mula2 belajar dulu Ainn silap beli agar2, keras siket la. Pastikan jelly ya. Paket yang 90g tu yang Ainn guna. Jangan lupa air nak masak jelly ni ya.
Oke, bahan2 semua dah ready. Lets masak!
Mula2 potong kek dalam setengah inci. Susun dalam bekas. Kan kek ni dia roll, so ada la ruang2 antara kek2 tu. Penuhkan jugak ya ruang kekosongan di antara kek2 tu. Renjis2 sikit kek ni dengan air buah dalam tin. Tak pon guna air laici. Renjis sikit2 je. Lagi bagus kalau ada spray. Ketepikan kejap.
Campurkan tepung kastad dengan bahan cecair *susu cair, air buah, air laici*. Kacau sebati. Pastu rasa sikit dah cukup manis ke tak. Kalau rasa nak manis lagi boleh tambah gula. Masak di atas api perlahan. Sambil2 kacau ya. Kejap je masaknya. Lama2 kang keras pulak kastad tu. Dah masak terus tuang atas kek tadi. Lenyek2 ya kasi padat.
Letakkan buah campur dan laici kat atas lapisan kastad tadi. Tekan2 buah ni biar buah ni melekat kat kastad. Takde la bercerai pulak dengan lapisan atas nanti. Lupa nak bagitau, buah laici tu racik2 la ya. Ketepikan kejap sementara nak masak jelly.
Masak jelly ikut arahan seperti kat paket jelly tu. Rasanya caranya sama je kot. Bila dah masak tuangkan atas lapisan kastad tadi. Bila dah tuang jelly yang masih cair tu maka secara tak langsung buah2 tadi akan terapung naik ke atas. Kecuali buah2 yang dah melekap kat kastad tadi.
Oke, dah siap dah puding triffle ni. Ha kan dah cakap simple je, very the senang nak buat. Boleh simpan dalam peti sejuk. Bila jelly dah keras boleh la potong dan sedia dingap! Nampak pucat je lapisan jelly tu. Nak buat macam mana pilihan buat tak kena, tenggelam warna jelly. Takpe lain kali nak buat lagi kena beli buah AliShan je la.
Oke, Oren dah stat bebel. Panjang sangat entry kali ni. Rasanya ada lagi entry lain yang lagi panjang kot. Tak kisahlah, stop sini je la dulu. Jom la layan Suami Tanpa Cinta dulu. Malam ni baru episod 1, rasanya episod seterusnya tengok lagi ke tak ek? Tak payah jawab, full stop!
1cawan tepung kastad. See? Guna tepung kastad je? Dah la tadi kek pon beli yang dah siap jugak. Kastad pon dah tak payah wat sendiri la kan? Macam mana nak wat kastad sendiri? Entahlah, Ainn pon tak tahu. Yang Ainn tau guna tepung kastad ni la.
1tin laici. Ainn suka brand AAA, tapi dok sini macam susah je nak jumpa brand tu. A&A ada la. Tak kisahlah brand apa pon, ikut selera masing2 ya.
1tin buah campur. So far Ainn suka beli brand AliShan. Dia punya buah meriah kalernya. Saje kali ni try brand lain, tak sangka pulak lebih kurang macam Ayam Brand. Pucat aje.
1cawan susu cair, 1cawan air buah, 1cawan air laici. Ni kira nisbah tepung kastad ngan nisbah bahan cecair 1:3. Untuk bahan cecair ni ada sesetengah orang tambah gula. Bagi Ainn pulak dah cukup manis ngan susu, air buah lagi, air laici lagi. That's why Ainn dah tak taruk gula.
1paket jelly perasa strawberry. Mula2 belajar dulu Ainn silap beli agar2, keras siket la. Pastikan jelly ya. Paket yang 90g tu yang Ainn guna. Jangan lupa air nak masak jelly ni ya.
Oke, bahan2 semua dah ready. Lets masak!
Mula2 potong kek dalam setengah inci. Susun dalam bekas. Kan kek ni dia roll, so ada la ruang2 antara kek2 tu. Penuhkan jugak ya ruang kekosongan di antara kek2 tu. Renjis2 sikit kek ni dengan air buah dalam tin. Tak pon guna air laici. Renjis sikit2 je. Lagi bagus kalau ada spray. Ketepikan kejap.
Campurkan tepung kastad dengan bahan cecair *susu cair, air buah, air laici*. Kacau sebati. Pastu rasa sikit dah cukup manis ke tak. Kalau rasa nak manis lagi boleh tambah gula. Masak di atas api perlahan. Sambil2 kacau ya. Kejap je masaknya. Lama2 kang keras pulak kastad tu. Dah masak terus tuang atas kek tadi. Lenyek2 ya kasi padat.
Letakkan buah campur dan laici kat atas lapisan kastad tadi. Tekan2 buah ni biar buah ni melekat kat kastad. Takde la bercerai pulak dengan lapisan atas nanti. Lupa nak bagitau, buah laici tu racik2 la ya. Ketepikan kejap sementara nak masak jelly.
Masak jelly ikut arahan seperti kat paket jelly tu. Rasanya caranya sama je kot. Bila dah masak tuangkan atas lapisan kastad tadi. Bila dah tuang jelly yang masih cair tu maka secara tak langsung buah2 tadi akan terapung naik ke atas. Kecuali buah2 yang dah melekap kat kastad tadi.
Oke, dah siap dah puding triffle ni. Ha kan dah cakap simple je, very the senang nak buat. Boleh simpan dalam peti sejuk. Bila jelly dah keras boleh la potong dan sedia dingap! Nampak pucat je lapisan jelly tu. Nak buat macam mana pilihan buat tak kena, tenggelam warna jelly. Takpe lain kali nak buat lagi kena beli buah AliShan je la.
Oke, Oren dah stat bebel. Panjang sangat entry kali ni. Rasanya ada lagi entry lain yang lagi panjang kot. Tak kisahlah, stop sini je la dulu. Jom la layan Suami Tanpa Cinta dulu. Malam ni baru episod 1, rasanya episod seterusnya tengok lagi ke tak ek? Tak payah jawab, full stop!
No comments:
Post a Comment